Nummerpladeskrift i Storbritannien

Spørgsmål og diskussioner om britiske og nordirske nummerplader

Nummerpladeskrift i Storbritannien

Indlægaf TT » lør 21.03.2009 11:00

Siden 1. september 2001 har vedhæftede nummerpladeskrift været obligatorisk i Storbritannien. Bredden af tegnene blev i den forbindelse nedsat betydeligt. Hvor tegnene før skulle være 79 x 57 mm eller 89 x 64 mm, er de nu kun 79 x 50 mm. Nedsættelsen af bredden skete for at der til venstre på nummerpladen kunne plads til en blå stribe af en bredde på 40-50 mm med EU-emblem øverst og kendingsbogstaverne GB nederst. Den blå stribe er frivillig. Bogstaverne er forholdsvis fede, idet stregbredden er 14 mm.

gb-2001.jpg


Nummerpladeskriften består overalt af rette linjer og ovale buer. Runde bogstaver er "flade" foroven og forneden og langs siderne. Buer der afslutter tegn er skråt afskåret, jf. C, J, S, 3 mfl. Nummerpladeskriften har mange fællestræk med den nummerpladeskrift der blev anvendt i Danmark i perioden 1930-1950, når man ser bort fra at de danske bogstaver var mindre end tallene.

En del tegn har særpregede træk. På bogstaverne B og D er buen foroven og forneden forlænget til venstre for den lodrette streg for at adskille dem fra 8 og 0/O. Bogstaverne De skrå streger på K, X og Y knækker foroven og forneden, så de afsluttes lodret. På bogstavet Q slutter den runde del lidt over linjen. I stedet flugter underkanten af bogstavets "hale" med linjen. Stregen der forbinder den øverste tværstreg og buen på 5-tallet er bemærkelsesværdig skrå, for at undgå forveksling med bogstavet S.

På trods af de designmæssige krumspring ligner mange tegn alligevel temmelig meget hinanden. Med de meget begrænsede afrundinger i hjørnerne på runde elementer kommer de til at ligne tilsvarende "kantede" tegn, og især kan nogle tal forveksles med bogstaver. Da britiske nummerplader forekommer i mange forskellige kombinationer af tal og bogstaver, og tal og bogstaver står i samme tegngruppe, kan nummerpladerne være vanskelige af aflæse. Dette giver dog fordele med hensyn til den udbredte brug af "ønskenummerplader". Ønskenummerplader er egentlig ikke ønskenummerplader, men almindelige registreringsnumre som kan opfattes som ord eller af anden årsag er eftertragtede. På ønskenummerplader anvender brugeren ofte uautoriserede tegnformer, således at tallene i endnu højere grad ligner de bogstaver som de ellers kan forveksles med, eller mellemrum eller mangel på mellemrum de forkerte steder.

Køretøjer registreret 1. januar 1973 og senere skal anvende reflekterende nummerplader, hvide foran og gule bagpå. Ældre køretøjer kan anvende sorte nummerplader med hvid eller sølvfarvet skrift. For køretøjer registreret før 1. september 2001 er der ikke nogen obligatorisk skrift, men den anvendte skrift må ikke være gjort vanskelig at læse.

I Storbritannien anvendes oftest helt flade nummerplader hvor bogstaverne er i samme plan som nummerpladen. Nogle anvender dog også nummerplader hvor forholdsvis tykke tegn er monteret oven på pladen. Sådanne bogstaver har gerne skrå eller buede kanter. Prægede nummerplader – som i fx Danmark – bruges ikke eller i hvert fald meget sjældent.
Du har ikke de nødvendige tilladelser til at se vedhæftede filer i dette indlæg.
Thomas Thorsen
http://nrpl.dk
Brugeravatar
TT
Site Admin
 
Indlæg: 3956
Tilmeldt: tirs 10.06.2008 22:54
Geografisk sted: København

Re: Nummerpladeskrift i Storbritannien

Indlægaf CSJ » lør 21.03.2009 18:41

Eksempler på britiske ønskenumre der kan læses som et ord er ANNIE (egl. ANN 1 E), BODIL (egl. BOD 1 L) og KINGS (egl. K 1 NGS).

Desuden et eksempel fra Wales.
Du har ikke de nødvendige tilladelser til at se vedhæftede filer i dette indlæg.
Brugeravatar
CSJ
Medlem
 
Indlæg: 2828
Tilmeldt: fre 04.07.2008 14:35
Geografisk sted: AV, AT Roskilde (tdl. HH St. Heddinge)

Re: Nummerpladeskrift i Storbritannien

Indlægaf nikrha » tirs 31.03.2009 23:24

Så vidt jeg er orienteret bliver britiske nummerplader fremstillet af en lang række forskellige (lokale) producenter, tidligere, som Thomas skriver, også med forskellige skriftsnit efter kundens ønske.
Denne praksis har givet vis understøtte muligheden for alternative mellemrum i nummerpladerner, eks. så P4 UL sammentrækkes til P4UL.
Dette er, igen så vidt jeg er orienteret, ulovligt i Storbrittanien og myndighederne har angiveligt været noget ude efter personer med denne form for ulovlige nummerplader. Retten til nummeret er ganske enkelt blevet inddraget - hvilket jo er lidt surt, hvis man har betalt £1000 eller £10.000 (eller mere) for det - på en auktion afholdt af myndighederne.
Om fænomenet er mindre udbredt nu end tidligere skal jeg ikke kunne sige.

Niels
nikrha
Medlem
 
Indlæg: 61
Tilmeldt: man 16.06.2008 11:05

Re: Nummerpladeskrift i Storbritannien

Indlægaf TT » tirs 31.03.2009 23:34

Det er for nylig blevet forbudt at sælge nummerplader med uautoriseret udseende i Storbritannien. Nummerpladefabrikanterne fortsætter dog med at sælge "show-nummerplader". Forbudet omgås ved at afsende show-nummerpladerne fra Irland.

Det er et par år siden jeg var i London, og da var der en del nummerplader med uautoriseret udseende. En del var ønskenummerplader som giver bedre mening med andre mellemrum og usædvanlige tegnformer, mens andre var helt almindelige nummerplader som var "maskeret" formentlig for at undgå bompengene i London eller færdselsbøder.
Thomas Thorsen
http://nrpl.dk
Brugeravatar
TT
Site Admin
 
Indlæg: 3956
Tilmeldt: tirs 10.06.2008 22:54
Geografisk sted: København


Tilbage til Britiske nummerplader

cron