Delaware

Spørgsmål og diskussioner om amerikanske nummerplader

Delaware

Indlægaf CSJ » søn 21.12.2014 19:54

I det nye nummer af AKS medlemsblad er der en artikel om Delawares nummerpladehistorie. Staten er opkaldt efter en Lord de la Warr og er USA's næstmindste delstat, dobbelt så stor som Tysklands mindste delstat Saarland, og den har kun tre counties: New Castle, Kent og Sussex, alle opkaldt efter lokaliteter i England.
Delawares officielle tilnavn er THE FIRST STATE, da det var den første af de oprindelige 13 stater som ratificerede de Forenede Staters forfatning. Staten har på nummerpladeområdet ofte været pioner og indført nye trends som senere er blevet efterlignet i andre stater. Til gengæld begyndte Delaware først ret sent at udgive nummerplader, i 1909, og uafbrudt fra begyndelsen til i dag er nummeret opbygget af et løbenummer uden bogstaver. Oprindelig et 4-cifret tal fra 1000 og opefter. 1913 blev designet let ændret, og 1917 rakte 4 cifre ikke længere, så man gik over til 5 cifre.
De første årtier anvendtes mange årligt udskiftelige farvekombinationer, men i 1929 gik man over til et fast mønster af skiftevis gule plader med blå skrift og omvendt. Disse farver er hentet fra Delawares flag, som igen har hentet dem fra det svenske flag, idet der var mange svenskere blandt de oprindelige nybyggere i staten, og det var også svenskere som grundlage Delawares hovedstad Wilmington, som dog oprindelig var opkaldt efter Norges hovedstad Christiania. 1936 gik man over til at skrive statens navn DELAWARE helt ud på nummerpladerne i stedet for forkortelsen DEL, en trend som de mange stater efterhånden også fulgte.

Fra årsskiftet 1939/40 ændrede man terminen for fornyelse af registreringen fra årsskiftet til 1.april for at afhjælpe problemet man lange køer på motorkontorerne i juletiden. Allerede 1942 gik man som den første stat over til at fordele fornyelsen jævnt over hele året. Desuden forenklede man processen ved at gå over til udatede plader med pånittede tal og forsynet med tilsvarende gyldighedsmærkater, de såkaldte metal tabs. 1942 var også året hvor pladernes gyldighed ikke længere var begrænset til et år, men fik gyldigheden forlænget ubegrænset, og dermed er nummerplader fra 1942 i Delaware de ældste nummerplader i hele USA som har været kontinuerligt gyldige. Selv disse gamle plader kan i dag overføres til nye køretøjer. Firmaer som Delaware Historic Plate Company tilbyder reproduktioner af disse gamle plader som historiske. I andre stater kan kun originale læsbare plader af samme årgang som køretøjet anvendes som historiske. Dermed er Delaware også den eneste stat som ikke udelukkende tilbyder standardiserede plader til nyregistreringer.
1946 gik man tilbage til prægede plader. For at spare på ressourcerne under hensyntagen til mangelsituationen fra krigens tid gik man yderligere bort fra fornummerpladerne, og disse er aldrig siden blevet genindført.
De første reflekterende plader kom i 1947, i første omgang dog kun til særligt udvalgte. Til sammenligning begyndte de fleste andre stater først at eksperimentere med reflekterende plader i 60'erne.
Selvom USA i 1956 ellers indførte landsdækkende standardformat for nummerplader, 6*12 tommer, ventede man i lidt endnu med det i Delaware, idet man samtidig ville gå helt over til reflekterende plader, og de nødvendige folie og klæbeteknikker var på det tidspunkt endnu ikke tilstrækkeligt udviklede. Først i 1958 gik man over til standardformatet og ændrede samtidig de på det tidspunkt sorte plader til mørkeblå plader med gul skrift, en farvekombination som man har holdt ved siden. Der kendes dog også en yderst sjælden variant med hvid skrift.
Carsten
Brugeravatar
CSJ
Medlem
 
Indlæg: 2305
Tilmeldt: fre 04.07.2008 14:35
Geografisk sted: AV, AT Roskilde (tdl. HH St. Heddinge)

Re: Delaware

Indlægaf CSJ » tirs 23.12.2014 01:40

1963 blev de såkaldte metal tabs afløst af selvklæbende mærkater. Efterhånden var månedsmærkerne blevet så lange at de dækkede for skruehullerne, og derfor ofte blev beskadiget. Herved blev slidserne til metalmærkerne overflødige, og den derved indvundne plads blev benyttet til at anføre statens tilnavn, THE FIRST STATE. Det følgende år kom de første kombinerede måneds- og års mærkater.
1969 indførtes en gul kant rundt om nummerpladen, og pladerne blev overtrukket med reflekterende folie, men skriften var stadig nittet på (rettelse: 1946 gik man over til prægere tabs, ikke plader). Nu var Delaware den enste stat som ikke anvendte prægede plader.

1970 ændredes fremstillingsprocessen til silketryk, hvor råplader af aluminium blev overtrukket med refleksfolie. Hermed fik pladerne fuldstændig plan overflade og blev på en måde stamfader til 3M's laserteknologi. Erstatningsplader for tabte eller beskadigede plader med pånittet skrift fremstilles dog stadig med pånittet skrift den dag i dag. 1970 foretog man desuden en forbedring af den beståene fordeling af registreringsfornyelsen over hele året.
Efter at aluminiumspladerne var blevet tyndere i 1974 fulgte en periode på 18 år uden ændringer.

1992 fulgte endnu en justering af registreringsfornyelsen. Samtidig var man nået 900.000 numre, og gik herefter over til at genbruge udgåede numre. Ellers ville et system med kun tal ikke længere have kunnet række til det lille Delaware.
2002 overtog Waldale fra Nova Scotia i Canada nummerpladeproduktionen for Delaware, og man begyndte at anvende skrifttypen Arial Narrow. Det var noget af en revolution som ikke blev hilst specielt velkommen. Trods en lettere ændring af skrifttypen til en lidt større og federe i 2003 faldt den endnu ikke rigtig i den almindelige smag. Først efter endnu en ændring i 2006 opnåedes et tilfredsstillende resultat. I andre stater ville man snarere have overset sådanne små detaljer, men ikke i Delaware. 2008 gik men over til en dybereliggende kant, som forbedrede den flade plades stabilitet.

Efter af registreringsfornyelsen ordnes digitalt skifter mærkaterne ikke længere farve efter et bestemt mønster, men holdes i farverne sort og gul.
2009 kunne tilbydes en særlig jubilæumsnummerplade i anledningen af statens 100-års nummerpladejubilæum, helt klassisk, uden motiver, og med underteksten CENTENNIAL PLATE 1909-2009.

Indimellem er der også udgivet særlige grafikskilte til en merpris. Det mest kendte har som baggrundsbillede en strandbred med Lewes fyrtårnet i baggrunden fra 1996. Det er også holdt i blå og gule farver, og L'et i DELAWARE har form som staten Delaware, hvis omrids svagt kan minde om et L. Der er ikke planlagt nævneværdige ændringen i de kommende år, idet Delaware sætter en ære i et have rekorden som det ældste aktive nummerpladedesign i USA.
Du har ikke de nødvendige tilladelser til at se vedhæftede filer i dette indlæg.
Carsten
Brugeravatar
CSJ
Medlem
 
Indlæg: 2305
Tilmeldt: fre 04.07.2008 14:35
Geografisk sted: AV, AT Roskilde (tdl. HH St. Heddinge)

Re: Delaware

Indlægaf PS » tirs 23.12.2014 11:03

CSJ skrev:1992 fulgte endnu en justering af registreringsfornyelsen. Samtidig var man nået 900.000 numre, og gik herefter over til at genbruge udgåede numre. Ellers ville et system med kun tal ikke længere have kunnet række til det lille Delaware.

Selvom staten Delaware er lille i areal, har den et indbyggertal på 917.000 (tal fra år 2012), da den er tæt bebygget. Jeg har fundet en oversigt over "car ownership by state", hvor Delaware kommer ind på 8. plads med et tal på 950 biler pr 1000 indbyggere (tal fra år 2007). Det giver et antal biler i staten på 871.000, så det er meget tæt på grænsen. Man må formentlig tage ubrugte numre i brug meget hurtigt, hvis man vil fortsætte med samme nummerpladedesign.

Mvh. Peter S
PS
Medlem
 
Indlæg: 473
Tilmeldt: ons 30.07.2008 20:17
Geografisk sted: København


Tilbage til Amerikanske nummerplader

cron