Texas

Spørgsmål og diskussioner om amerikanske nummerplader

Texas

Indlægaf CSJ » lør 30.03.2013 13:10

Depesche har bragt en artikel om Texas' nummerpladehistorie. Texas, hvis navn betyder noget i retning af »ven«, er superlativernes stat, dobbelt så stor som Tyskland, USA's næststørste stat (kun overgået af Alaska), og den næst folkerigeste stat (kun overgået af Californien). Med sine 254 counties er det også den stat i USA med flest counties, men Texas har også en rekord i den anden ende, county Loving er med sine kun 87 indbyggere den county i USA med færrest indbyggere.
Texas' tilnavn »The Lone Star State« hentyder til den enlige stjerne i Texas' flag, og udover Vermont var Texas den eneste stat som før optagelsen i USA var en selvstændig republik.

Trods sin størrelse har Texas altid haft centralregistrering. Trods det kan kendere, på samme måde som i Danmark, af nummeret udlede et vist lokalt tilhørsforhold, idet numrene i serier er udgivet fra bestemte motorkontorer.
Fra 1917 havde man udaterede nummerplader, kombineret med plaketter på køleren som kvitterede for gyldigheden. Fra 1925 havde man årligt udskiftelige nummerplader i vekslende farvekombinationer. Under krigen indførte man dog mærkater til at klæbe på det eksisterende basisskilt for at spare på de knappe metalressourcer. I 1957 gik man bort fra de meget farverige plader og indførte sorte plader med hvid skrift i lige årstal og omvendt i ulige årstal.

1968 fik Texas sit første slogan på nummerpladerne, nemlig HEMISFAIR i anledningen af verdensudstillingen i San Antonio. Samme år blev reflekterende nummerplader indført. Tre år før var ønskenumre blevet indført. I årstal med sorte plader måtte man herefter anvende sort refleksfolie, eller alternativt reflekterende metalliske hvide farver, men det var forbundet med højere produktionsomkostninger. Derfor gik man i 1970 over til skiftende skriftfarver.
Fra 1965 havde man 3 bogstaver og max 3 cifre uden foranstillede nuller, men med Texas' enlige stjerne mellem bogstaver og tal. I løbet af 1971 forsvandt »19« fra årstallet som herefter kun blev opgivet som »71«, ændringen skete et sted mellem serienumrene DBD*999 og DJN*1, men fra 1972 var »19« med igen.
Carsten
Brugeravatar
CSJ
Medlem
 
Indlæg: 2305
Tilmeldt: fre 04.07.2008 14:35
Geografisk sted: AV, AT Roskilde (tdl. HH St. Heddinge)

Re: Texas

Indlægaf CSJ » man 01.04.2013 11:19

I 1975 gik man over til at beholde nummerpladerne fra år til år med årligt fornyede mærkater. Man fortsatte den tidligere tradition for ulige år med hvide plader med sort skrift, og der blev indført fordybede felter i de øverste hjørner til mærkater, måneden til venstre og årstallet til højre. I begyndelsen var årstallet »75« præget ind i det højre felt, men fra serienummeret QQY*000 blev det erstattet af et mærkat (man må så på et tidspunkt have indført foranstillede nuller, og begynder talrækken helt forfra ved 0 ligesom i Spanien). Fra og med MMV·000 blev stjernen erstattet af et omrids at staten Texas.
I modsætning til mange andre stater skulle texanske nummerplader ikke have gyldigheden fornyet ved årsskiftet, men til 1. april. Fra 1978 blev fornyelsen fordelt ud over hele året, afhængig af slutcifferet i nummeret. Nummeret følger køretøjet, så forfaldsmåneden ændres ikke når et køretøj handles. I 1982 havde man opbrugt alle kombinationer og var nået til ZZZ·999, derefter vendte man om og begyndte på 001·AAA.

Fra 1985 begyndte man at markere Texas' 150-års jubilæum det følgende år med årstallene 1836 og 1986 hhv. over og under omridset af Texas midt i nummeret og teksten SESQUICENTENNIAL under nummeret. Samtidig blev al tekst og grafik trykt i rødt på pladen, mens selve nummeret var blåt og fortsat præget. Hermed fremstod pladen i samme farver som det texanske flag, blå, hvid og rød. Jubilæumspladerne blev udgivet fra og med serienummeret 001·HEX. Fra og med serienummer 240·LAE blev SESQUINCENTENNIAL rykket op over nummeret for ikke at skjules af en evt. nummerpladeramme. Sidste 'jubilæumsnummer' var 974·PAY. Herefter gik man over til en federe skrifttype for statsnavnet TEXAS.

I januar 1990 var man nået til 999·ZZZ og gik derefter over til formatet BBB·01B, idet man samtidig gik bort fra alle vokaler samt Q. Allerede i april 1990, fra og med serienummeret BKX·01B indførte man et blafrende Texasflag til venstre for statsnavnet TEXAS, som samtidig blev blåt. I januar 1992, fra og med serienummeret GTY·01B fik pladerne statens tilnavn THE LONE STAR STATE under nummeret (som i Spanien anvender man tilsyneladende Y, selvom man ellers ikke anvender vokaler). Hermed havde man samme problem som med jubilumspladerne, nemlig at teksten kunne dækkes af nummerpladerammen.

I 1994 gjorde man som i Sverige, man afskaffede årsmærkatet, men man beholdt foreløbig de fordybede felter til mærkater. Man kan endnu i dag se enkelte texanske nummerplader i trafikken med sit gamle 94-mærkat i behold.

I 1995 fejrede man atter et jubilæum, nemlig Texas' optagelse i USA, og det blev markeret med nummeret i en særlig skrifttype - som også anvendes i Virginia - og et stort iøjnefaldende billede af et stjerneskud midt i nummeret samt teksten 150 YEARS OF STATEHOOD under nummeret. Disse jubilæumsnumre blev udgivet mellem serienumrene VJL 01K og WSJ 01G, hvorefter man gik tilbage til det hidtidige design.

I 1997 vendte man både nummer og design, idet man gik over til formatet B01·BBB og flyttede flaget over til højre for statsnavnet TEXAS. Der var dog nogen forvirring i overgangsperioden med flaget placeret i uoverensstemmelse med nummerformatet. Efter serienummer J99·GPZ havde nummerpladerne ikke længere fordybede felter til mærkater.
Carsten
Brugeravatar
CSJ
Medlem
 
Indlæg: 2305
Tilmeldt: fre 04.07.2008 14:35
Geografisk sted: AV, AT Roskilde (tdl. HH St. Heddinge)

Re: Texas

Indlægaf TT » man 01.04.2013 11:27

CSJ skrev:som i Spanien anvender man tilsyneladende Y, selvom man ellers ikke anvender vokaler


På både engelsk og spansk regnes Y hovedsagelig som en konsonant, selv om bogstavet kan stå som vokal (meget ofte på engelsk, men meget sjældent på spansk udover ordet y (og).
Thomas Thorsen
http://nrpl.dk
Brugeravatar
TT
Site Admin
 
Indlæg: 3382
Tilmeldt: tirs 10.06.2008 22:54
Geografisk sted: København

Re: Texas

Indlægaf CSJ » ons 03.04.2013 17:11

1999 tog man fra og med serienummer J01·GRB de første egentlige grafikskilte i brug med baggrundsbilleder i blåtoner over og under nummeret. Nederst en cowboy der rider hen over sin ranch og med olieboretårne i baggrunden, øverst en nattehimmel med stjerner og måne samt et rumskib fra Houston Space Center. Over nummeret stod TEXAS i en ny skrifttype i rødt med smal hvid kant (som på gamle danske grænseplader), og nederst i hvidt THE LONE STAR STATE.
I 2004 var man nået til Z99·ZZZ, og herefter genbrugte man nummerformatet fra 1982, 001·BBB. Samme år blev skiltet let retoucheret, så selve nummeret kom til at stå på en mere klar hvid baggrund, rumskibet fik påmalet det amerikanske flag, og omridset af Texas midt i nummeret blev udfyldt med det texanske flag. 2007 nåede man 999·ZZZ, og endnu engang vendte man formatet om og startede på BBB·001.

2008 kom en privat australsk nummerpladeoperatør Myplates.com på banen for at administrere ønskenumre, og desuden tilbød de en bred vifte af plader i lidt forskelligt design til priser fra mellem 75 og 795 $. Forsøget med de forskellige design faldt ikke særlig heldigt ud, og efter få måneder og kun 1296 udstedte nummerplader forsvandt Myplates.com igen fra markedet.

I 2009 blev atter et nyt nummerpladedesign taget i brug efter en online afstemning. Nu med en himmel med skyer over nummeret, TEXAS i stor hvid skrift samt en stor hvid stjerne i øverste venstre hjørne, hvor himlen havde fået mørkeblå og røde toner. Under nummeret en typisk texansk bjergkæde med teksten The Lone Star State i hvid 'håndskrift'.
Alle hidtidige nummerformater var blev brugt op i løbet af få år, så denne gang bestemte man sig for et mere langtidsholdbart 7-cifret format, BB1·B001. Fra CJ-serien blev baggrundsfarven lysere i tonen for at forbedre læsbarheden.

Alligevel blev et helt nyt og meget enkelt design helt uden baggrundsbilleder taget i brug i 2012. Pladerne er hvide med udelukkende sort skrift, og nummerformatet er BBB·0001, og både TEXAS over nummeret, en stor stjerne i øverste venstre hjørne, omridset af Texas midt i nummeret samt den meget diskrete tekst The Lone Star State under nummeret er i sort. De nye plader giver mindelser om de farveløse plader fra 70'erne, og hermed er ringen sluttet.
Carsten
Brugeravatar
CSJ
Medlem
 
Indlæg: 2305
Tilmeldt: fre 04.07.2008 14:35
Geografisk sted: AV, AT Roskilde (tdl. HH St. Heddinge)


Tilbage til Amerikanske nummerplader

cron