Side 1 af 1

Nummerplader med undertekst

Indlæg: tors 23.01.2020 22:01
af CSJ
Fandt disse billeder, og det fik mig til at tænke på norske nummerplader med undertekst, som har fascineret mig lige fra de første gange jeg var i Norge som barn.

I de senere år har jeg mest set RUTEVOGN og TURVOGN på klassiske busser til træf. Det svarer vel nærmest til rutebil og turistbus. Men jeg kan huske flere fra dengang.
SYKEBIL (ambulance) og DROSJE (droske/taxi). Jeg husker også LEIEVOGN (så vidt jeg har forstået noget med lastbiler der lejes til at udføre godstransport udenfor fast rute).

Er der nogen der kender flere norske køretøjskategorier med undertekst?

Re: Nummerplader med undertekst

Indlæg: tors 23.01.2020 22:09
af CSJ
Særligt husker jeg denne Scania Vabis, som jeg har fortalt om før, og som kører endnu med de originale plader. Jeg så den første gang i 1993 i Byglandsfjord i Setesdalen mens den endnu var i normal drift, og senere har jeg set den til træf både i Norge og Danmark, efter at den er malet om og optræder i veteransammenhæng.

Re: Nummerplader med undertekst

Indlæg: lør 25.01.2020 16:07
af TT
De forskellige kategorier er tilsyneladende kommet til ved forskellige lejligheder.

I 1930 fandtes RUTEVOGN, LEIEVOGN og DROSJE:

På motorvogn som brukes til ervervsmessig personbefordring i rutetrafikk, skal kjennemerkene foran og bak på vognen forsynes med betegnelsen: Rutevogn.
På motorvogn som brukes til ervervsmessig personbefordring uten rute, skal - når det til sådan kjøring kreves særskilt tillatelse efter bestemmelsene fastsatt i henhold til motorvognloven - bakre kjennemerke forsynes med ordet: Leievogn.
På motorvogn for personbefordring som av politiet er anvist offentlig holdeplass (jfr. lov av 26. mai 1866 om politivesenet i Olso med tilleggslover), skal det bakre kjennemerke være forsynt med betegnelsen: Drosje.
(...)
Betegnelsen: Rutevogn, Leievogn eller Drosje anbringes på kjennemerket under bokstaven og tallet. Det skal anvendes vertikal „jernskrift“ med 45 m/m. høie bokstaver, 10 m/m. strektykkelse og av samme utførelse som kjennemerket for øvrig. Minste høide av vedkommende skilt blir 180 m/m.

Re: Nummerplader med undertekst

Indlæg: søn 04.10.2020 13:12
af CSJ
Norsk nummerplade med underteksten HOTELLVOGN. Det forekommer mig også at jeg på rejser i Norge har set nummerplader med denne undertekst. Er der nogen der ved hvad en norsk hotellvogn mere præcist er?

Re: Nummerplader med undertekst

Indlæg: søn 04.10.2020 13:57
af TT
Antagelig en form for bus tilknyttet et hotel. De billeder jeg kan finde ligner busser (små eller lidt større). Der har måske været et særligt regelsæt for hotellers kørsel med egne gæster.

Re: Nummerplader med undertekst

Indlæg: tors 10.12.2020 11:34
af CSJ
Flyplass, den har jeg aldrig set før.